OBIADY CZWARTKOWE ZUPA SELEROWA ZE ŚMIETANĄ

Jedna z tych zup które są całkowicie zaskakujące, to właśnie seler jest on prawie nie wyczuwalny.  Rozgrzewa i niezwykle syci szczególnie z grzankami.



SKŁADNIKI:
-25 dkg kości
-25 dkg włoszczyzny
-5 dkg cebuli
- 30 dkg selera
- 3 dkg masła
- 1 szklanka śmietany
- 2 dkg mąki
- sól

Ugotować wywar z włoszczyzny i kości , posolić, odcedzić. 

Bardzo starannie opłukany seler oczyścić, zetrzeć na tarce, ugotować z masłem małej ilości wody        na silnym ogniu, zblendować.

Zblendowany seler wlać do wywaru, dodać soli do smaku, zagotować.

Mąkę rozmieszać w śmietanie, podprawić zup mieszając, zagotować.

Podawać z grzankami, kluseczkami francuskimi.