SŁODKIE PONIEDZIAŁKI CYNAMONOWE ŚLIMACZKI


Właściwa nazwa tej małej pyszności to "fińskie bułeczki cynamonowe"  i jest to jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów bułeczkowo słodkościowych  jakie znam. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek, jedyną ich wadą jest to, że można je  jeść kilogramami bo są absolutnie uzależniające. 


SKŁADNIKI:
250 ml mleka
4 dag drożdży
- 45 dag mąki
- 7 żółtek
-18 dag + 2 łyżki cukru
- po szczypcie soli oraz mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki masła
 Czas przygotowania około 55 minut 


Z mleka, drożdży i 5 dag mąki należy przygotować zaczyn. Utrzeć 10 dag masła z 8 dag 
cukru i 6 żółtkami. Dodać 40 dag mąki, sól, kardamon oraz zaczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia 


2
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Resztę masła roztopić, posmarować nim placek. Posypać cynamonem wymieszanym z 10 dag cukru. Zawinąć i pokroić na plasterki. Ciastka posmarować ostatnim żółtkiem. Posypać resztą cukru. Piec ok. 10 minut w temperaturze 225 stopni.