Właściwa nazwa tej małej pyszności to "fińskie bułeczki cynamonowe" i jest to jeden z najprostszych i najpyszniejszych przepisów bułeczkowo słodkościowych jakie znam. Idealne na śniadanie bądź podwieczorek, jedyną ich wadą jest to, że można je jeść kilogramami bo są absolutnie uzależniające.
SKŁADNIKI:
- 250 ml mleka
- 4 dag drożdży
- 45 dag mąki
- 7 żółtek
-18 dag + 2 łyżki cukru
- po szczypcie soli oraz mielonego kardamonu
- 2 łyżeczki masła
Czas przygotowania około 55 minut
1
Z mleka, drożdży i 5 dag mąki należy przygotować zaczyn. Utrzeć 10 dag masła z 8 dag
cukru i 6 żółtkami. Dodać 40 dag mąki, sól, kardamon oraz zaczyn. Zagnieść ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia
2
Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Resztę masła roztopić, posmarować nim placek. Posypać cynamonem wymieszanym z 10 dag cukru. Zawinąć i pokroić na plasterki. Ciastka posmarować ostatnim żółtkiem. Posypać resztą cukru. Piec ok. 10 minut w temperaturze 225 stopni.